5 Cara Virus, Spyware, Malware Serang Komputer | Zikr The Jalanan Sepi Perantau

Isnin, 24 November 2008

5 Cara Virus, Spyware, Malware Serang Komputer

1. E-mail
Dengan membuka email saja, komputer anda boleh diserang. Tambahan pula dengan email yang disertakan dengan attachment. Secara amnya, Virus, Spyware atau Malware tidak boleh serang dengan hanya kita membaca email sahaja. Ia akan menyerang menyelinap masuk ke komputer anda melalui attachment yang disertakan. Anda buka, masuklah dia… he333..Pastikan email tu penghantarnya dari orang yang anda kenali, kalau tak kenal delete sahaja.

2. Download
Anda yang gemar memuat turun perisian percuma, lagu2 mp3 percuma, permainan komputer percuma dan lain melalui Kazaa, Limewire, Warez atau laman-laman web yang menyediakan perkhidmatan download …Kemungkinan besar fail yang anda download tu mempunyai Virus, Spyware dan Malware..Pastikan fail yang anda download itu bukan lah dari 3 benda ini. Jika anda tergolong diantara mereka yang suka mendownload. :)

3. Klik Pada Iklan
Sekarang ni banyak iklan yang ada…Iklan yang membuatkan anda teruja akan mengklik pada iklan tersebut pun ada..Hati2, bukan semua iklan itu benar…Dengan hanya mengklik sahaja, komputer anda dalam bahaya. Contohnya SmartAntivirus 2009.

4. Install Program Yang Tidak Boleh Dipercayai
Memasang program seperti perisian aplikasi, games2 yang tidak tahu asal usulnya. Pastikan pengeluar program – program ini dari pengeluar – pengeluar yang boleh dipercayai.

5. Melayari Laman Web Porno

Selalunya kebanyakkan laman web Prono mengandungi banyak spyware.. Janganlah anda melayari laman web macam ini.

P/S: Laptop zik rasanya dah banyak virus yang membiak dalam hard disk C dan D. Cuma malas nak format, tunggu masa sampai tak boleh nak buka Laptop baru nak format. Hehe

Sumber diceduk oleh: Ditulis Pada October 29, 2008 – 10:46 pm | Oleh pak_aen |

http://www.azumass.com/blog/penjagaan-komputer/5-cara-virus-spyware-malware-serang-komputer.html

3 comments:

etomyam berkata...

halamak cian pulak kawan nengok banner kamu tu..dah lama ke?

etomyam berkata...

banner yg tanam anggur tuh

Zikr the Jalanan Sepi Perantau berkata...

hehe...mana ada lama..baru tue..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...