Tabung part 2 (matlamat menabung) | Zikr The Jalanan Sepi Perantau

Isnin, 22 Jun 2009

Tabung part 2 (matlamat menabung)


Simpan duit. Dekat tabung atau di bank, unit amanah, saham dan sebagainya.



Edisi yang lepas zik ada post mengenai kepentingan menabung. Jadi, tentulah ada matlamat untuk kita menabung. Semestinya kita kena pecahkan tabungan kita itu untuk memudahkan matlamat yang akan kita capai dalam pada masa yang sama boleh kita kukuhkan pendapatan kita mengikut jangka masa yang telah ditetapkan dan kadai inflasi yang tidak dapat dibendung. Diantara tabung-tabung yang zik rasakan perlu dalam minda zik adalah seperti berikut:

  1. Tabungan kecemasan. (sangat penting).
  2. Tabungan persaraan. (apabila sudah bekerjaya).
  3. Tabungan pendidikan anak-anak. (mula menabung apabila anak sudah dilahirkan).
  4. Tabungan pembelian rumah.
  5. Tabungan pembelian kereta.
  6. Tabungan perkahwinan (yang masih bujang)
  7. Tabungan sementara - untuk perbelanjaan bulanan/harian.
  8. Tabung pergi haji/umrah. (penting nih).

Yang menjadi persoalannya, beberapa tabung yang zik masih lagi under progress, ini kerana belum sampai masanya, memandangkan status zik dan juga kewangan masih didalam terumbang-ambing. Perlunya master planning dari sekarang untuk menghadapi masa hadapan yang kita tidak jangka. Untuk edisi yang akan datang zik akan huraikan mengenai kepentingan setiap 1 jenis tabung dan untuk masa hadapan. Tunggu.



Simpan duit nie ada matlamat ke, atau hanya suka-suka nak simpan je.


Ada orang simpan duit ditabung haji, kerana pulangan yang agak stabil diantara 5% kurang lebih gitulah.Tetapi matlamat nak pergi ke Haji(bagus tuh). Berbanding simpan di bank yang pulangannya agak slow. 3-1% setahun. Better simpan simpan di unit amanah.


P/s: tabung untuk kereta, takda lagi nie. Nasib baik tabung haji dah ada, walaupun baru berapa hengget.

5 comments:

Islamic_Muslimah berkata...

abg zik...
org menabung sbb...sbb apa ya??
hehhe...sbb nya semua yg telah di senaraikan oleh abg zik..dr no1 hgga no8..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau berkata...

sebabnya nak kasi semua rang paham , bukan senang kita simpan duit nie. perlu ada disiplin diri.

Luth Textile berkata...

payah na simpan zik..
selalu ada je menda nak guna..adeh..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau berkata...

boleh tu boleh, cuma disiplin diri tuh.. takpe, bior sikit janji secure. !! Janji dengan diri sendiri, walau tengah sesak manapun , aku tak boleh guna duit tuh...

NiSa berkata...

Zik... Nisa pon menabung.. tp x disiplin.. rase nk simpan, simpan.. rasa xnk... wat xtau ja..

xpenah nk figure out pon knp Nisa perlu simpan.. bila zik dh list ietm no1 untl no8, baru mcm jelas sket..

adoila... nisa kene polish sket pemikiran.. make it clear in everything yg Nisa wat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...