Macam mana nak cepatkan mozilla firefox??? | Zikr The Jalanan Sepi Perantau

Isnin, 1 Februari 2010

Macam mana nak cepatkan mozilla firefox???

 Laju-laju

Sebenarnya ada banyak cara, selain dari kena setting apa-apa entah, dah macam programmer dibuatnya. Contohnya kalau kita guna streamyx 1mbps, kita upgrade ke 4mbps. Kan lagi laju tuh? hehe...

 Baiklah, terus kepada langkah-langkahnya.
1. Open Mozilla, pergi dekat address, taip "open:config " (tanpa inverted coma).
2. Selepas itu dia akan keluar message warning. just ok je.
3. Taip ayat dibawah ini,


  •   network.http.pipelining
  •   network.http.proxy.pipelining
  •   network.http.pipelining.maxrequest
4. Double klik, dan tukarkan dari false kepada true seperti:

network.http.pipelining false—>true
network.http.proxy.pipelining false—>true
network.http.pipelining.maxrequest —>30

5. Sekali lagi buka Mozilla Firefox.
6. Taip about:config di address
7. Right klik kat mana-mana pastu select New –> Integer
8. Paste kan nglayout.initialpaint.delay kat ruangan kosong
9. Setkan nilai kepada 0
10. Restart Mozilla Firefox

Sebenarnya banyak version yang lain bagi nilai yang lain dan setting dia yang agak berbeza, yang itu zik tak berapa pasti apa motif dia. Kena try and error.

Kalau tak paham, ikuti arahan dari youtube. Habis cerita.




Selamat mencuba.

Sumber-sumber yang lain:-
http://www.ubuntugeek.com/speed-up-firefox-web-browser.html
http://myskrempes.blogspot.com/2010/01/bagaimana-untuk-mozilafirefox-lebih.html
http://jiwangpc.blogspot.com/2009/10/cara-untuk-lajukan-mozilla-firefox.html
http://mrschlotzsky.wordpress.com/2009/05/30/tips-lajukan-mozilla-firefox/
http://www.anwaribrahimclub.com/forum/index.php?topic=1735.0
http://gempakgile.blogspot.com/2009/03/tips-lajukan-mozilla-firefox.html
http://rochi.net/blog/?p=170
http://kgp.aimoo.com/TopicID-1054042/ForumID-33112/Option-Next/GoToTopic.html

0 comments: