Laporan- Pergi ke Jeli kelate...(MESRA BERSAMA ORE ASLI) | Zikr The Jalanan Sepi Perantau

Selasa, 18 November 2008

Laporan- Pergi ke Jeli kelate...(MESRA BERSAMA ORE ASLI)Batu belah batu bertangkup yang mempunyai nama-nama budak-budak UniKL. Apa da Zik nie...Memori tulis dekat batu besar di kampung Sungai Rual. Huhu

Salam perjuangan, kali ini Zik nak kongsi pengalaman selama 3 hari la lebih kurang. Dari 14 -17 November 2008, Program yang dianjurkan oleh Kelab Perkim Kebangsaan, dengan kerjasama JAKIM, JASA Kelantan, JHEOA Kelantan, MAIK, JHEAIK, Kelab PERKIM UniKL, PERKIM Bahagian Negeri Kelantan, dan IDIP.

Jom kita tengok gambar yang sempat Zik ambil. (tapi tidak berapa penuh la).

Ketika baru sampai, kami terus dihidangkan sarapan pagi.


Kenapa Izhan dan Mus? berlakon drama?


Rajinnya basuh pinggan Qayyum dan Izhan.


Ketika, sebelum berangkat ke perkampungan orang asli untuk memberi sedikit hamper , untuk mengeratkan tali persaudaraan sesama islam.Zik posing ketika sampai di perkampungan Orang Asli. (tue dia!)


Datang melawat, dan berbual-bual mengenai sedikit masalah yang dihadadi oleh punduduk orang kampung.


Inilah rumah zik. Kecik jer. ( poyo !)


Sempat mengambil 2 orang awek's. Lawa tuh!!


Aktiviti sukan, sungguh gembira budak-budak ini.

Tengah mintak belon kepada abe2 dan kaka fesi.Senyum!Pertandingan Sumpit. (Macam sniper bunyi dia...Zasss) Laju beb...


Disungai yang jernih dan cetek.Gambar ketika mengajar budak-budak mengaji, al-fatihah, kalimah syahadah dan sebagainya. Boleh jadi mu'allim nie.


Walaupun panas, zik tetap happy. (peh tak tahu nak cakap apa, panas sangat)Penghantaran beras kepada penduduk menggunakan truck. Senang sikit kerja.


Rumah Zik version 2. (hihi).


Indahnya ciptaan tuhan!! Subhanallah.Zik dan adik-adikberposing lagi.Mari melukis. Sempoi.Ketika menyanyi bersama-sama. Memang sporting budak-budak nie. Best giler!!
Last of fame sebelum meninggalkan perkampungan orang asli di Jeli ini. Sedihnya.


P/S: Sudah tentunya ia meninggalkan 1001 kenangan pahit dan manis dalam edisi kali ini. Kerana banyak perkara yang Zik harus pelajari dan cuba memperbaiki dalam amalan, dan pelbagai lagi. Apa yang paling penting, sebagai pewaris negara, kita perlu melakukan sesuatu yang bernilai untuk kepentingan masa hadapan. Insyallah.

0 comments:

Related Posts